Is kattengras goed of juist slecht voor je kat?

In Nederland hebben veel mensen een huisdier. Veel mensen zijn dan ook de eigenaar van een kat. Als katteneigenaar heb je vast wel eens gehoord van kattengras. Maar wat is kattengras nou eigenlijk? En is het goed of slecht voor je kat? Het antwoord op allerlei vragen rond kattengras lees je in dit artikel. Lees dan ook snel verder.

Waarom eten katten gras?

Als je kat vaak buiten is, dan vangt hij of zij soms ook wel eens iets. De gevangen prooi wordt dan ook voor een groot deel opgegeten. Hierbij worden ook lastig verteerbare onderdelen van de prooi opgegeten. Vanaf dat punt komt het gras erbij kijken. Katten eten dit gras namelijk op om van de lastig verteerbare delen af te komen. Het eten van gras zorgt er namelijk voor dat ze delen uit kunnen spugen. De kans is dan ook groot dat je kat iets moet uitspugen als je je kat een beetje gras ziet eten. Dit is voor katten vrij normaal.

Voordelen van gras eten

Als je je kat voor het eerst gras ziet eten zul je hier misschien van schrikken. Je weet dan namelijk niet wat de reden voor je kat is om dit te doen. Gelukkig weet je nu wel wat de reden voor je kat is om gras te eten. Eigenlijk is het een soort natuurlijk proces. Je hoeft dan ook niet meer raar op te kijken als je je kat gras ziet eten. Bovendien zitten er nog meer voordelen verbonden aan het eten van gras. Het is dus in principe helemaal niet zo’n heel gek idee van je kat om gras te eten.

Foliumzuur

Door gras te eten krijgt je kat foliumzuur binnen. Dit is een erg belangrijke stof. Samen met vitamine B12 zorgt deze stof namelijk voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsels. Aangezien de kat deze stof niet zelf kan aanmaken is het dus nodig deze via voeding binnen te krijgen. In dit geval is dat dus mogelijk door gras te eten. In sommige gevallen wordt het ook aangeraden als je kat last heeft van darmproblemen. Hierbij kan je dan denken aan overgeven en diarree.

Vezels

Ook vezels krijgt je kat binnen door gras te eten. Deze vezels zijn, net als het foliumzuur, erg belangrijk voor je kat. Vezels zullen er namelijk voor zorgen dat alles in de spijsvertering van je kat goed gaat verlopen. Het eten zal goed worden verteerd en de stoelgang wordt op de juiste manier gestimuleerd. Ook zal het ervoor zorgen dat je kat niet snel dik wordt. Hoewel een dikke kat er misschien lief en schattig uitziet, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je kat enorm dik wordt. Uiteraard kan je kat vezels ook op een andere manier binnenkrijgen, maar het eten van gras is wel een manier waarop dit mogelijk is.

Hoeveel kattengras mag mijn kat?

Kattengras

Er bestaat om al deze redenen gras dat speciaal voor katten is. Je kat heeft er erg veel aan om af en toe een beetje gras te eten. Je moet er dan wel op toezien dat je niet te veel gras aan je kat geeft. Een nadeel van katten is dat ze nog wel eens gulzig willen zijn. Als baasje zul je hier dan ook rekening mee moeten houden. Het valt aan te raden iedere dag een paar sprietjes af te knippen en deze aan je kat te voeren. Dit zou voldoende moeten zijn voor je kat.

Is kattengras gevaarlijk?

In principe is kattengras niet gevaarlijk. Toch bestaat er wel degelijk een risico. De grasspriet kan namelijk in de keel belanden of via de keel in de neusholte. Hier komt de spriet dan vast te zitten. Je kat zal proberen om zelf de spriet weg te krijgen. Dit merk je aan het feit dat de kat veel zit te slikken en te kokhalzen. Het zal allemaal zonder resultaat zijn, want de grasspriet is niet weg te krijgen. In een dergelijk geval zul je met de kat naar de dierenarts moeten gaan. De dierenarts zal de grasspriet dan verwijderen, terwijl de kat onder narcose is.

Is kattengras alleen voor de binnenkat?

Als je een kat hebt die veel buiten is, dan staat gras waarschijnlijk al op het menu van je kat. Zoals je inmiddels weet is dat ook wel belangrijk. Voor een kat die veel binnen is, is het eten van gras net zo belangrijk. Binnen heb je alleen vaak kamerplanten staan. Het eten van deze kamerplanten is niet zo verstandig voor je kat. Deze kunnen namelijk giftig zijn. In dat geval is het verstandig om gebruik te gaan maken van kattengras. Dit is precies wat je kat nodig zal hebben.

Welk kattengras is veilig?

In principe is kattengras altijd veilig. Het is sowieso beter voor je kat om kattengras te eten in plaats van gras buiten. Bij kattengras ben je er namelijk zeker van dat er geen vervelende bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Je kat zal veel profiteren van het eten van kattengras, zoals je eerder in dit artikel ook al hebt kunnen lezen.

Zelf kattengras kweken

Kattengras kan je kopen, maar meestal zul je het kattengras zelf moeten kweken. Het kweken van kattengras is absoluut niet moeilijk en je hebt er dan ook geen groene vingers voor nodig. Meestal krijg je een bakje met wat zaden. In dit bakje kan je dan het kattengras gaan kweken. Door de zaden wat vochtig te maken zullen deze gaan ontkiemen. Na het ontkiemen kan je de zaden planten. Het zal ongeveer twee weken duren voordat het gras gegeten kan worden.

Voldoende water en natuurlijk licht is ook belangrijk. Te veel water is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Met iedere dag een klein beetje water zit je precies goed. Het is het beste om je kat direct uit het bakje van het kattengras te laten eten. Zodra het gras begint te verkleuren kan je nieuw kattengras gaan kopen. Je herhaalt eigenlijk telkens hetzelfde proces. Zoals je ziet is het vrij eenvoudig.

Wil je weten waar jouw kat is? Lees onze review over katten GPS.

Plaats een reactie